Rolnictwo a produkcja żywności

Rolnictwo a produkcja żywności

Gospodarka stanowi sieć naczyń połączonych i możemy bardzo łatwo wskazać jej gałęzie, które są od siebie nawzajem uzależnione i bez których wzajemnych relacji spore biznesy zwyczajnie by padły.

Istnieją ścisłe związki pomiędzy przemysłem spożywczym w każdym kraju a rolnictwem.

Można powiedzieć, że rolnictwo stanowi początek łańcucha, na którego końcu znajduje się przetworzona żywność dowolnego typu.

Rzecz jasna w naszej diecie muszą być i są obecne świeże warzywa czy owoce, ale wiele z nich to dopiero punkt wyjścia.

Jeśli chcemy zjeść dżem, przecier warzywny czy groszek z puszki, to dary ziemi muszą zostać poddane odpowiedniej obróbce w zakładach produkcyjnych.

Nie byłoby to jednak możliwe, gdyby nie rolnicy, którzy dostarczają swoich plonów tym właśnie zakładom.

Dlatego tak ważne dla rozwiniętego przemysłu spożywczego jest istnienie nowoczesnego i wydajnego rolnictwa.

Jest w nim miejsce zarówno dla masowych upraw, jak i tradycyjnych gospodarstw.

Grunt, aby potrzeby konsumentów było wszechstronnie zaspokajane.