Rolnictwo a produkcja żywności
Gospodarka stanowi sieć naczyń połączonych i możemy bardzo łatwo wskazać jej gałęzie, które są od siebie nawzajem uzależnione i bez których wzajemnych relacji spore biznesy zwyczajnie by padły.
Istnieją ścisłe związki pomiędzy przemysłem spożywczym w każdym kraju a rolnictwem.
Można powiedzieć, że rolnictwo stanowi początek łańcucha, na którego końcu znajduje się przetworzona żywność dowolnego typu.
Rzecz jasna w naszej diecie muszą być i są obecne świeże warzywa czy owoce, ale wiele z nich to dopiero punkt wyjścia.
Jeśli chcemy zjeść dżem, przecier warzywny czy groszek z puszki, to dary ziemi muszą zostać poddane odpowiedniej obróbce w zakładach produkcyjnych.
Nie byłoby to jednak możliwe, gdyby nie rolnicy, którzy dostarczają swoich plonów tym właśnie zakładom.
Dlatego tak ważne dla rozwiniętego przemysłu spożywczego jest istnienie nowoczesnego i wydajnego rolnictwa.
Jest w nim miejsce zarówno dla masowych upraw, jak i tradycyjnych gospodarstw.
Grunt, aby potrzeby konsumentów było wszechstronnie zaspokajane.